środa, 24 września 2008

Z cyklu "Kuchnie świata" ;)

... Kuchnia przedszkolna ;)

Nie jest to z całą pewnością najbardziej wykwintne danie świata...
Nie jest pewnie również szczególnie zdrowe, bogate w składniki odżywcze i inne takie...
Nie wygląda zbyt pięknie (a już na pewno trudno je sfotografować)...

... ale i tak je uwielbiam! I z prawdziwą dumą prezentuję: jaja ścigane!





Składniki:
- makaron, najlepiej świderki (bo jest miejsce na sos)
- jaja, po dwa na twarz
- cebulka jedna średniej wielkości
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka gęstej śmietany
- masło
- sól, pieprz, 1/4 kostki rosołowej
- trochę gotowej zasmażki lub mąka+woda

Jaja gotujemy na twardo, a makaron na miękko (no dobra, tak serio to al dente ;) ).
Na masełku szklimy cebulę, dodajemy koncentrat, kostkę, sól i pieprz. Podlewamy wodą i gotujemy ok 10-15 minut. Dodajemy śmietanę i zasmażkę (sos powinien być dość gęsty).
Odcedzamy makaron, obieramy jaja, wykładamy wszystko na talerze, zjadamy błyskawicznie, wzdychamy rozkosznie.

Smacznego! ;)

PS. Zagadka: dlaczego jaja ścigane?

8 komentarzy:

  1. no dobra ale jaja na zdjęciu to się tak zabarwiły od sosu, że wyglądają na jaja w skorupce :D:D:D:D:D

    a co do ściganych... bo M. za Toba chodził od tygodnia i mówił "zrób obiad zrób" Ty Mu odpowiadałaś "jaja se robisz?" i dlatego ;) ta daaaa ;)hihih

    OdpowiedzUsuń
  2. sama jesteś w skorupce, tej! ;)

    pięknie wydedukowane, niestety fałszywie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. :D uciekają po talerzu? i z talerza? W celu konsumpcji trzeba je ganiać?

    OdpowiedzUsuń
  4. Już widze jak ścigasz je op talerzu a one w sosiku sliiizg i na widelcu znów tylko kluska.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. moze danie nie jest fotogeniczne ale mnie slinka cieknie i musze sobie od dziecka sliniaczek zakladac...

    mniam

    x

    OdpowiedzUsuń
  6. Bo gonią do kibelka potem? :D Smakowicie wyglądają w każdym razie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja myślę że w tym sosiku to mają niezły poślizg. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń